Alibeyköy Cep Terminali ihalesi ikinci kez iptal edildi


Ulusoy, Kamil Koç, Metro Turizm, Pamukkale, İstanbul Seyahat, Nilüfer Turizm’in de yer aldığı açık ihale usulü olarak İSPARK Genel Müdür Yardımcısı Nurettin Korkut başkanlığında gerçekleştirilen Alibeyköy Cep Terminali ihalesi iptal edildi. İSPARK’ın 6 bin TL ile Ümraniye’deki İSPARK Genel Müdürlüğünde şehirlerarası firmaların katıldığı ve açık ihale usulü ile açılışını gerçekleştirdiği Alibeyköy Cep Terminali ihalesi, tekliflerin 49 bin TL’ye kadar yükselmesinin ardından firmaların yoğun tepkisini çekti.

 

İstanbul Seyahat ve Nilüfer Turizm'in kıyasıya rekabeti ihale fiyatını arttırdı.
 
 
Bu miktarın Alibeyköy terminali için çok yüksek olduğunu belirten firma yetkilileri 6 bin ile başlayan fiyatın artmasının ardından tek tek ihaleden çekilme kararı aldı. 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunun 45, 46 ve devamı maddelerine göre açık teklif usulü ile 6 bin TL açılış ile gerçekleştirilen ihalenin ilk aşaması olan birinci grubun iki numaralı bankosunu, 70’inci tur sonunda Nilüfer Turizm firması 49 bin TL teklif vererek kazandı.
 
Teklifin yüksek olması nedeniyle, iki numaralı banko ihalesine Metro Turizm Seyahat adına Genel Müdür Umut Kahraman, Kamil Koç Otobüsleri A.Ş. adına Terminal Birim Yöneticisi Ersin Bahtiyar, İstanbul Seyahat adına İbrahim Bilget, Ulusoy Seyahat adına Ulusoy-Varan Genel Koordinatörü Mustafa Yıldırım, Pamukkale Turizm adına İstanbul Bölge Müdürü Hakan Kazım Ayık, Kayapalı Nilüfer Turizm adına Şirket Avukatı katılırken, firmalar tepki göstermek amacıyla diğer bankoların ihalesine katılmama kararı aldı.
 
3’üncü turun sonunda Pamukkale 8 bin 400 TL,
5’uncu turun sonunda Ulusoy Seyahat 9 bin 800 TL,
21’inci teklif sonunda Kamil Koç 17 bin 200 TL,
23’üncü teklif sonunda Metro Turizm 18 bin TL,
69’ucu teklif sonunda İstanbul Seyahat 49 bin 500 TL. olarak verdikleri teklifin ardından ihaleden çekilirken,
70’inci teklifte 49 bin 600 TL. ile İhaleyi kazanan Nilüfer Turizm ise verilen aranın ardından firmalarla yaptıkları görüşmeler sonucunda teminatın da yanmasını göze alarak ihaleden çekildi ve bu nedenle ihale ikinci kez iptal edildi.
 
5 banko ihalesine 6 firma katıldı
 
 
İhalenin iptali sonrası konuşan Ulusoy-Varan Genel Koordinatörü Mustafa Yıldırım, 6 firmanın katılımına karşın 5 bankonun ihale edilmesinin talepleri karşılamadığını belirterek 6’ıncı banko’ya da ihtiyaç doğduğunu söyledi. Alibeyköy Cep Terminalinin hizmet alanı olduğunu vurgulayan Yıldırım, Sonuçta burası bir hizmet alanı, topluma hizmet veren bir yer. İlk örneklerinden bir tanesi. İlkinde böyle olursa gerisi gelmez. Bizim talebimiz 6’ıncı ihtiyacı karşılayacak ölçümün yerine getirilmesidir. Buranın bir hizmet noktası olduğu konusunda zaten genel bir mutabakat var. O anlayışla beraber buranın projelendirilip, ilavelerin yapılarak sorunun çözülmesi lazım. İhalede açıklanan rakamlar kabul edilebilir rakamlar değil. Dolayısıyla biz ihtiyacın karşılanacağı sayıya çıkana kadar ihaleye girmeyi düşünmüyoruz” şeklinde konuştu.
 
“Firmalar dışarıda kalmamak için büyük teklifler sundu”
 
5 yazıhaneye karşılık 6 firmanın ihaleye katılmasının firmalar arası rekabet yarattığını ifade eden Kamil Koç Otobüsleri A.Ş. Terminal Birim Yöneticisi Ersin Bahtiyar firmaların dışarıda kalmamak için büyük tekliflerle başladığını söyledi ve” Zaten Alibeyköy bir satış merkezi değil, hizmet merkezidir. Dışarıdan bilet alan yolcular oraya gelir, otobüsler oraya gelir. Orası ara duraktır. Orada servis hizmeti verirsiniz. Oraya 50 milyar kira vermek zaten mümkün değil. Şu anda mevcut terminalde yer alan firmalar dahil o kadar kira ödemiyorlar” dedi.
 
İhale ileriki bir tarihe ertelendi
 
İSPARK İhale ve satın alma şefi Cihan Aydoğan ihale sonrası yaptığı açıklamada “İkinci banko için fiyat görüşmelerine geçileceği esnada yeterliliği bulunan ve ihaleye teklif sunan firma temsilcilerinin tümü ihaleden çekilmiştir. Kurumumuz, Alibeyköy Cep Otogarı işletmesini bir bütün olarak gördüğünden, sektörün de ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, ihalenin ileri bir tarihte ilan edilerek yeniden düzenlenmesini uygun görmüştür” diyerek ihalenin iptal edildiğini duyurdu.